Операција Валкира

Операција Валкира (нем. Unternehmen Walküre) био је хитни план о опстанку владе састављен за Територијалну резервну армију немачке Копнене војске која би га извршила ако би, из било којег разлога, дошло до распада грађанске послушности у држави, проузрокованој немогућношћу нацистичке владе да одржи контролу над грађанима. План је накнадно одобрио и Адолф Хитлер, страхујући да би стална Савезничка бомбардовања могла проузроковати грађанске немире или побуну затвореника у логорима за присилни рад.

Кључну улогу у спровођење имао је пуковник Клаус фон Штауфенберг након свог покушаја атентата на Хитлера 20. јул 1944. Штауфенберг је такође побољшао план операције и измијенио наредбу како би ју прилагодио ситуацији. Штауфенберг је као Начелник штаба Резервне војске имао сталан приступ Хитлеру због подношења извештаја, а истовремену је био потребан у штабу ради имплементације Валкире. На почетку, Тресков и Штауфенберг су покушали пронаћи друге официре с приступом Хитлеру који би могли извести атентат. Генерал Хелмут Штиф, Начелник организације Врховног заповједништва војске, добровољно се јавио за улогу атентатора, али касније је одустао. Сам Тресков је неколико пута покушао добити посао у Хитлеровом штабу, али безуспешно. На крају, Штауфенберг је одлучио како ће он сам и извршити атентат на Хитлера и спровести Валкиру, што је увелике смањило шансе за успех. Након два неуспела покушаја, Штауфенберг је поставио бомбу 20. јула 1944 и брзо кренуо натраг у Берлин како би преузео своју почетну улогу.

Када је открио да бомба није убила Хитлера, Фром је наредио смртну казну за генерала Олбрцхта, пуковника фон Квинрнхајма, пуковника Штауфенберга и поручника фон Хефтена. Мало иза поноћи, четири завреника су одведена на мало брдо земље где су их осветљивала светла упаљених аутомобила, а затим су стрељани по наредби генерала Фрома

Немачки официри, генерал Фридрих Олбрихт и генерал-мајор Хенинг фон Тресков модификовали су план како би, након Хитлеровог убиства током Јулске завере, преузели власт, разоружали Шуцштафел и ухапсили све више нацистичке службенике. Како би се немачки официри ослободили заклетве коју су положили Хитлеру, Хитлер је морао бити убијен, а не ухапшен. Након дуге припреме, Јулска завера догодила се 1944, али без успеха.

Погледај играни филм на следећем линку

http://www.ofilmovi.net/film/valkyrie-2008-operacija-valkira-video_7d0ad9eac.html