Задужбине Немањића

ZADUŽBINE NEMANJIĆA

GALERIJA

Преузето са http://www.znanje.org/

ĐURĐEVI STUPOVI

STUDENICA

HILANDAR ŽIČA
Zadužbina velikog župana Stefana Namanje, podignuta 1170./71. godine. Nemanja je ovaj manastir posvetio svetom Georgiju, u znak zahvalnosti za izbavljenje iz tamnice. nalazi se na vrhu jednog brda u Rasu, kod Novog Pazara. kralj Dragutin ga je kasnije obnovio i sagradio kulu sa kapelom.

Studenica je najznačajnija zadužbina S. Nemanje. nalazi se kod Ušća na Ibru i nedostižan je graditeljski uzor srednjovjekovne Srbije. Manastir je građen između 1182. i 1195. a živopisan zaslugom Svetog Save 1208/9. godine. kralj Radoslav je oko 1235. godine dogradio pripratu. Studenica je posvećena Uspenju Presvete Bogorodice.

Na temeljima napuštene grčke crkve, na najljepšem dijelu Svete Gore, nalazi se manastir Hilandar. Podignuli su ga 1198./99. godine Simeon Nemanja i Sveti Sava uz pomoć kralja Stefana Prvovenčanog. Hilandar je duhovni i kulturni svetionik srpskog naroda kroz vekove. Zadužbina kralja Stefana Prvovenčanog i Svetog Save. Građena je između 1208. i 1215. a živopisana 1220. godine. Nalazi se na putu Kraljevo- Mataruške Banja. Manastir Žiča je bio prvo sedište srpske arhiepiskopije. Saborna crkva je posvećena Vaznesenju Gospodnjem. 
MILEŠEVA

 

PEĆKA PATRIJARŠIJA

 

GRADAC

 

MORAČA

Zadužbina kralja Vladislava, nalazi se u blizini Prijepolja. Manastir je podignut pre 1228. godine i posvećen Vaznesenju Gospodnjem. Živopisan je po želji Svetog Save. Mileševska freska „Beli Anđeo“ pokazuje svu lepotu srpskog srednjovekovnog slikarstva. U Mileševi je od 1237. do 1594. godine počivalo telo Svetog Save. Kompleks crkava, građen preko stotinu godina. Crkvu Svetih Apostola podigao je 1230. godine, po želji Svetog Save, arhiepiskop Arsenije. Crkvu Svetog Dimitrija pre 1324. godine gradi arhiepiskop Nikodim, a u crkvu Bogorodice Odigitrije, mali hram Svetog Nikole i pripratu koja povezuje ove tri crkve, oko 1330. godine arhiepiskop Danilo II. Zadužbina kraljice Jelene Anžujske, žene kralja Uroša I, nalazi se zapadno od Brvenika na Ibru. Manastir je podignut oko 1270. godine, a živopisan oko 1275. godine. Kraljica je ovde osnovala prvu žensku školu. Gradac je posvećen Blagovestima.

Zadužbina kneza Stefana Nemanjića, Vukanovog sina. Nalazi se kod Kolašina, iznad reke Morače. Manastir je izgrađen 1252. godine i posvećen Uspenju Presvete Bogorodica. U Morači se nalazi „Sveti Ilija u pustinji“, jedna od najlepših fresaka XIII veka.

ARILJE

 

PAPRAĆA CRKVA U HILANDARU KRALJEVA CRKVA U STUDENICI
Zadužbina kralja Dragutina, podignuta pre 1295. godine i posvećena svetom Ahiliju Lariskom. Manastir je bio sedište moravičkih episkopa. Crkva je živopisana 1296. godine i u njoj se nalazi najveća galerija portreta Nemanjića XIII veka. Po predanju, Papraća je zadužbina kralja Dragutina i njegovih sinova Urošica i Vladislava II. Današnja crkva je podignuta na temeljima stare, početkom XVI veka. Nalazi se kod Zvornika, na izvoru reke Spreče. Manastir Papraća posvećen je Blagovestima. Današnja saborna crkva u Hilandaru, posvećena Vavedenju Presvete Bogorodice, zadužbina je kralja Milutina. Podignuta je 1303. (ili 1293. godine), na temeljima crkve koju su sagradili Simeon Nemanja i Sveti Sava. Spoljnu pripratu oko 1380. godine dogradio je knez Lazar. U neposrednoj blizini saborne crkve u Studenici, zadužbini Stefana Nemanje, nalazi se crkva posvećena svetom Joakimu i Ani. Podigao je 1313./14. godine kralj Milutin, pa je poznata i kao „Kraljeva crkva“. Po svom graditeljskom skladu i živopisu ubraja se u red najlepših hramova srednjeg veka.
GRAČANICA

 

MATEJČA KRKA RAVANICA
Zadužbina kralja Milutina, podignuta 1315. godine, nalazi se u blizini Prištine. Gračanica je jedna od najlepših i najočuvanijih srpske srednjovekovne arhitekture. Freske izuzetne umetničke vrednosti oslikane su 1321./22. godine. Spoljna priprata crkve dozidana je 1383. godine. Gračanica je posvećena Blagovestima. Visoko na Skopskoj Crnoj gori, u blizini Kumanova, nalazi se manastir Matejča. Manastir je počeo da gradi car Dušan, a završili su ga njegova žena, carica Jelena, i sin, car Uroš, nakon 1355. godine. Crkva je posvećena Uspenju Presvete Bogorodice. U dalmatinskom zaleđu, između Knina i Šibenika, nalazi se manastir Krka, zadužbina Jelene Šubić, ćerke kralja Stefana Dečanskog i sestre cara Dušana. Krka je duhovni i kulturni centar pravoslavlja u Dalmaciji, koji se prvi put pominje 1350. godine. Crkva je posvećena svetom Arhangelu Mihailu. Zadužbina kneza Lazara, nalazi se u blizini Ćuprije. Građena je između 1375. i 1377., a živopis je završen oko 1387. godine. Podizanjem Ravanice počinje novi, moravski stil u arhitekturi i slikarstvu srednjovekovne Srbije. Crkva je posvećena Vaznesenju Gospodnjem.
 

LjUBOSTINjA

 

SOPOĆANI VELIKI METEORI
Zadužbina kneginje Milice, nalazi se kod Trstenika. Crkva je pred Kosovsku bitku, oko 1387./88. godine, u najlepšem duhu moravske škole, sazidao Rade Neimar. Između 1402. i 1405. godine monah Makarije je crkvu živopisao. Ljubostinja je posvećena Uspenju Presvete Bogorodice. Zadužbina kralja Uroša I, podignuta oko 1255. godine i posvećena Svetoj Trojici. U vreme cara Dušana oko 1340. dozidana je priprata sa zvonikom. Crkva je živopisana između 1263. i 1268. godine. Mamastir se nalazi na izvoru Raške, kod Novog Pazara. Sopoćani su na listi svetske kulturne baštine. Zadužbina svetog Atanasija i Joasafa Meteorita, poslednjeg Nemanjića, sina Simeona (Siniše) despota, a kasnije cara srpske države u Epiru i Tesaliji. Nalazi se na vrhu jedne od čudesnih stena u Tesaliji. Manastirska crkva, podignuta 1388. godine na temeljima stare, posvećena je Preobraženju Gospodnjem.