Дан сећања на жртве холокауста, геноцида и других жртава фашизма у Другом светском рату

 

Дан сећања на жртве холокауста, геноцида и других жртава фашизма у Другом светском рату, је државни празник у дан сећања у Србији, који се обележава сваке године 22. априла и који је посвећен сећању углавном на Србе, али и Рома и Јевреје, истрадале у масовним злочинима током Другог светског рата у нацистичкој творевини Независној Држави Хрватској и у окупираној Југославији.

Тај датум је свесно изабран, зато што су у ноћи између 21. и 22. априла 1945. године две групе од више од 1.000 заточника покушале пробој из усташког концентрационог логора Јасеновац, тачније из Логора Доња Градина и Логора Кожаре, у НДХ, а од којих се спасило само око 100.

Средином априла 1945. године усташе су почеле да се припремају за напуштање логора, укључујући и ликвидаицју затвореника. Око 600 од укупно 1.073 још живих логораша напало је усташку стражу и кренуло у пробој који је преживело њих 91. Преосталих 473 логораша, који због немоћи и болести нису учествовали у пробоју убијено је и спаљено заједно са логорским објектима. Истог дана, извршен је пробој логораша Кожаре, радног дела логора у самом месту Јасеновац. Од 167 логораша 11 је преживело. Партизани су у логор ушли почетком маја 1945.

Жртве су погинуле већином у концентрационим логорима, кроз масакрима, масовних убиства, смакнућа, рација и прогона , поготово од стране Усташа и Нациста, аи његових савезника, укључујући муслиманска СС Хандсцхар-дивисија, албанска СС Скендербег-дивисија или мађарска СС Принз Еуген-дивисија.

Уз бројна догађања у целој земљи , између осталог , оставља се венац на свим споменицима.

Извор: Wikipedia

Овај унос је објављен под Uncategorized. Забележите сталну везу.