Из историјата наше школе

Први помен школовања мајданпечке деце потиче с почетка 18. века, када се у православној цркви (изграђеној 1725. године) затиче један учитељ Русин који подучава десетак мајданпечке деце. Овај податак био је повод да се Мајданпек, поред Пожаревца и Београда, уврсти у списак малобројних насеља у којима током 18. века ради школа. Колико и како је овај вид подучавања деце трајао, није познато. Оно што се зна јесте да 1739. године црква потпуно уништена.

О почецима мајданпечког школства 19. века поседујемо нешто више података. Прво школско здање било је готово крајем 1851. године. У овом објекту ученици ће наставу похађати наредних неколико година, а нова школска зграда ће бити завршена  шест година касније.

Први мајданпечки учитељ, Јозеф Седелини, био је странац. Као стално запосленог у руднику и вероватно као најученијег међу њима, сународници га бирају да им подучава децу на матерњем, немачком језику. Седелини се овим послом бавио од новембра 1851. до јануара 1852. године. Иако се није радило о системски организованој настави, општина признаје Седелинијев рад са децом и плаћа га 10 форинти месечно.

2

Одобрена сума од 48000 форинти за подизање школе у Мајданпеку

До 1856. године, када је почела и изградња школе, послове учитеља обављаће свештеници. Прво школско здање,  завршено је 1857. године, чиниле су „две веће собе за 2 разреда, квартир за учитеља и помоћника његовог“ од тврдог материјала.

1

Иницијатива Пауна Јанковића  из 1854. године за подизање црве и школе у Мајданпеку (фрагмент)

Рад ове школе неће тећи без потреса; делиће судбину рудника, имаће прекиде услед сеобе деце са отпуштеним родитељима, или због сеоба учитеља услед малих плата. Током тог раздобља, школа неће бити сасвим одвојена од цркве. Одлазак у цркву и учешће у богослужењу остаће и много касније обавеза учитеља и школске деце 1871. године у Мајданпеку је почела са радом и женска школа.

3

Зграда прве школе у Мајданпеку, подигнута 1857. године, срушена 1972. године

                Почетком 20. века биће изграђено ново школско здање, које је 1941. године изгорело у пожару па су  деца, по свој прилици поново враћена у стару школску зграду.

Stara skola Majdanpek

Школска зграда после Другог светског рата

Након завршетка Другог светског рата изграђена је нова школска зграда, која је почетком шездесетих година реконструисана. Школа је основана решењем Скупштине општине Мајданпек од 14.07.1962 године под називом ОШ „Велимир маркићевић“.

Majdanpek 1958

Школска зграда после Другог светског рата

У периоду процвата Мајданпека, школа је имала преко 800 ђака. Данас школу похађа 450 ученика, у матичној школи и  подручној школу у Дебелом Лугу, као  50 полазника школе за образовање одраслих.

Овај унос је објављен под Uncategorized. Забележите сталну везу.