Кратак осврт на историју општине Мајданпек

Општина Мајданпек простире се на 932 км2, са око 23000 становника. Основне привредне делатности су од давнина рударство, сточарство и риболов. Територија општине Мајданпек веома је богата културно историјским наслеђем. Лепенски Вир, као прво урбано насеље у представља прави бисер на културној мапи Европе. У седам културних слојева, пронађени су бројна плански грађена станишта, гробови који документују чудне погребне ритуале, обиље мајсторски изграђених алатки од камена, кости и рога, разноврстан накит, као и плочице са урезаним знацима сличним писму као и монументалне камене скулптуре риболиког облика.

Раноенеолитски рудник Рудна Глава, сачувао је све потребне податке за реконструкцију најстарије технологије добијања руде бакра. Захваљујући остацима примарне обраде бакра (5000 г. п. н.е.) као што су оруђа, керамика и сл. Указују на аутохтоност примарне технологије обраде метала.

Ова два локалитета према као најстарији рудник у југоисточној Европи – представљају колевку европске цивилизације.

Ове просторе походили су многи освајачи. Од Kелта, преко мистских Aргонаута, римљана, византинаца, древних рудара Саса, Турака, аустријанаца, до савремених освајача Немаца, Аустријанаца, Бугара и других. Сви ови привремени или стални посетиоци оставили су иза себе веома богато културно наслеђе.

Два најзначајнија грaдска насеља – Мајданпек и Доњи Милановац, имала су своју генезу у овим историјским процесима. Први помен Пореча, како се до 1832. године називао Доњи Милановац, потиче с краја XVII века. Иако се рударством на овим просторима човек бавио око 7000 година, први помен Мајданпека потиче из средине XVI века.

Данас је општина Мајданпек, услед транзиционих процеса у стагнацији. Оно на шта, поред рударства, рачунају општински оци јесте развој туризма. Као најзначајније туристичке потенцијале треба споменути Рајкову пећину, ваљу Прераст, локалитет Лепенски Вир, Локалитет рудокоп Рудна Глава и Национални парк Ђердап.

Овај унос је објављен под Uncategorized. Забележите сталну везу.